Živa knjižnica Pogon za zagon

Mojca o Pogonu

Dogodek se je pričel ob 9.00 na Zoomu s prijaznim pozdravom naše povezovalke Anje, ki nam je na kratko predstavila potek dneva. Razdelili smo se v skupine glede na področje, ki nas je zanimalo. Kmalu sta se nama pridružili prvi dve ”knjigi”, ki sta odlično popestrili začetek dogodka in nam pomagali prebiti led.

V skupini Proizvodnja smo imeli udeleženci zaradi neodzivnosti delodajalcev malo težav z pridobitvijo potencialnih sogovornikov, vendar je v pomoč hitro priskočila izvajalka Neja in predlagala odlično še neprebrano knjigo. Gospod Peter Ličen, direktor podjetja Lushna, d. o. o.,, nam je z navdušenjem predstavil sebe ter svoje soustvarjalce ter kaj počnejo in za kaj se zavzemajo. Hitro smo ga zasuli z vprašanji, tudi predavateljica Nežka se ni mogla zadržati. Najbolj navdušen je bil pa Matevž, ki se je suvereno odločil, da jih bo vsekakor v prihodnosti obiskal, da izkusi delo na lastne oči in roke.

Istočasno je potekal pogovor med bralci skupine NVO in javna uprava ter novoi knjigo. Marko Peterlin je eden izmed štirih ustanoviteljev Inštituta za prostorske politike. Predstavil nam je delovanje nevladne organizacije, njeno ustanovitev, poslanstvo inštituta ter kako pridobivajo finančna sredstva za življenje inštituta. Dotaknili smo se tudi teme zaposlovanja na inštitutu, na kaj so pozorni pri iskanju novih sodelavcev in kakšno klimo lahko bodoči zaposleni pričakuje. Po mnenju bralcev je Marko podal celosten prikaz, kako se na trgu dela obnaša nevladna organizacija. Ob tem so močno izpostavljene vrednote zaposlenih, ki kot celota odražajo poslanstvo organizacije. Z odgovornim in odločnim delom si ustvarjajo pozitivno sliko v svetu, kar se odraža v pozitivnem sodelovanju s številnimi naročniki po Sloveniji.

Ob 10.05 smo pričeli razpravo znotraj skupine Izobraževanje, ki je potekala kar uro in pol. Kot prva knjiga se je predstavil mag. Janez Osojnik, ki je zaposlen na FF Maribor kot mladi raziskovalec. Z navdušenjem nam je opisoval svoje delo in vse prednosti, ki pridejo z njim. Naštel nam je tudi pogoje, ki jih je moral izpolnjevati, da je pridobil to delovno mesto, med drugim tudi razgovor pred komisijo. Po njegovem mnenju je to najboljše delo, ki se ti lahko zgodi kot mlademu človeku, in v tem kratkem pogovoru, ki smo ga imeli na voljo, nas je vse prepričal.

Potem se nam je pridružila ravnateljica OŠ Vojke Šmuc v Izoli. Z opisom svoje karierne poti nam je hitro pojasnila, da se vztrajnost in učenje zelo izplačata. Začela je kot vzgojiteljica, se dodatno izobraževala, nato se je zaposlila na Centru za korekcijo sluha in govora v Portorožu in tudi kot svetovalna delavka na OŠ Izola, kjer je sedaj že peto leto na položaju ravnateljice. Dala nam je veliko upanja, ko je izrazila, da ji je zaposlovanje mladih zelo pomembno. Na kratko nam je opisala izkušnje z zaposlovanjem mladih, ki so bile vse pozitivne, kakšen je njihov postopek zaposlovanja, ki ga uporabljajo, ter kaj jim je pomembno pri kandidatih. Za konec nam je podala odličen nasvet, naj potujemo skozi življenje z odprto glavo in pripravljeni na nove izzive.

Kot zadnja knjiga te skupine se nam pridružil ravnatelj srednje tehniške šole Koper, kjer je na tem položaju že kar  12 let. Opisal je svojo karierno pot, ki ga je pripeljala na zadnje delovno mesto. Tudi on nas je presenetil s tem, ko nam je povedal, da mu je zelo pomembno zaposlovanje mladih in da ima zelo dobre izkušnje z zaposlovanjem le teh. Izpostavil je, da mu je pri razgovoru telo pomemben ”feeling’, ki ga dobi pri pogovoru z kandidatom. Zelo nam je bilo zanimivo, da poleg formalnega dela pri CV-ju vedno pogleda tudi hobije in življenjski stil kandidatov, saj je mnenja, da to veliko pove o človeku. Pomembna mu je tudi iskrenost in ličnost prošnje. Tudi on je zaključil s koristnimi nasveti, kako priti do zaposlitve, in nam namenil pozitivno misel.

Ob 12.05 smo v skupini NVO in javna uprava odprli drugo knjigo, Martino Rauter. Martina je samostojna podjetnica, ki se ukvarja z osebno in družbeno odgovornostjo, evropskimi projekti na področju športa, turizma in mladih ter z odnosi z javnostmi in marketingom. Spregovorila je o razliki, kako se je soočala z delom, ko je bila zaposlena v javnem sektorju, in kako se sooča z delom kot samozaposlena. Skozi osebno zgodbo karierne poti so bralci izvedeli ogromno uporabnih informacij; od procesa vključevanja mladih v različne projekte, do samostojne podjetniške poti ter korigiranja družinskega in poslovnega življenja. Z izpostavitvijo vidika življenjske spontanosti in prevzemanja odgovornosti za svoje odločitve,je bila Martina po mnenju vseh bralcev izredno navdihujoča knjiga. Njen nasvet bralcem pa je bil, da si naredijo dober načrt in ga korak za korakom uresničujejo. Življenje nas na koncu pripelje tja, kamor zares želimo.

Istočasno je potekal pogovor znotraj skupine Marketing. Po začetnih težavah z neodzivnostjo potencialnih ”knjižnic”, nam je s pomočjo naše predavateljice Neje, uspelo pridobiti odlično ”knjigo za branje”. Andrej But je del založbe Value Add Games, ki je specializirana za razvoj in izdajo družabnih iger. Najprej nam je zaupal, kako je prišel do trenutne zaposlitve, zanimivo dejstvo je predvsem, da v založbi Value Add Games opravlja vlogo prodajnika, sam pa v bistvu prihaja iz gradbeniških voda, na podlagi tega nam je podal mnenje, da če si dovolj motiviran za učenje, sama izobrazba ter predhodnje izkušnje niso pomembne. Na naše presenečenje smo ugotovile, da se poslužujejo malce ”zastarelih” marketinških strategij, saj menijo, da je dobra vizualna podoba iger ter pridobitev ”boljših” polic v supermarketih za slovenski trg dovolj. Trenutna situacija pa je pokazala, da se zaradi omejitev obiskov v fizičnih trgovinah vse več nakupov seli na splet oziroma  da se potrošniški vzorci spreminjajo, zato bodo v letu 2021 zaposlovali nov kader (shranili si bodo tudi naše kontakte). Dotaknili smo se tudi same dinamike/klime v delovnem okolju, kjer smo dobile informacijo, da dodatnih team buildingov dejansko ne potrebujejo, saj so že sami sestanki, snovanje iger, preizkusi iger dovolj zabavni za grajenje medosebnih odnosov.

In kot bi kliknil je minilo, prebrali smo vse knjige v naši knjižnici. Kljub manjšim oviram in tehničnim težavam nam je skupaj s ”knjigami” in izvajalkami uspelo vzpostaviti prijetno in sproščeno vzdušje. Nasmejano smo zaključili s kratko refleksijo znotraj skupine in si podelili mnenja. Vsak je opisal svoje občutke tekom celotnega procesa, ki so bili preplavljeni z veseljem, navdušenjem, pričakovanjem in pa tudi z malce treme. Vsi smo bili več kot zadovoljni s končnim izidom ter se strinjali, da smo zastavljeni cilj izpolnili.

Ekipa Pogon za zagon