O Bobu in naravi

Bobovke in Bobovci z različnimi aktivnostmi spodbujamo bolj odgovoren odnos do narave – nas same, udeleženke_ce, druge organizacije, širšo javnost. V nadaljevanju predstavljamo aktivnosti, vezane na (pre)hitro tekstilno industrijo in preveč smeti, ki jih potrošnice_ki proizvedemo z “odsluženim tekstiljem”*. 

Prva večja akcija se je imenovala Pričaraj nasmeh, ki smo jo razvili skupaj z udeleženkami_ci naših programov. Spoznali smo, da nam v omarah velikokrat ležijo obleke, ki jih ne nosimo več, po drugi strani pa bi zagotovo te iste obleke lahko našle nove lastnice_ke, ki bi jih z veseljem peljale_i še na kakšno dogodivščino. Naredili smo zbiralno akcijo, ljudje so cel teden nosili vrečke oblek, kupi so se večali, sledilo je sortiranje in priprava dogodka. Na dogodku so obiskovalke_ci z veseljem prebirali po kupih oblačil in s polnimi vrečami ter nasmehom odhajali domov. Akcija je bila uspešna, nam pa je ostala še vedno nepregledna količina oblek. Tako smo kasneje organizirali več manjših dogodkov podarjevanja oblek in večjo akcijo, ko smo leta 2015 napolnili cel kombi oblačil za migrante. Akcijo zbiranja oblačil smo kasneje izvedli tudi v letu 2019. Takrat smo skupaj s prostovoljko in udeležencem v dogovoru z mednarodno dobrodelno organizacijo odpeljali zimska oblačila v migrantski center v Bihaču.

Pozitivne izkušnje so nam dale novega zagona in na Bobu smo vzpostavili Podarjevalnico. Podarjevalnica je kotiček na vhodu v mladinski center, rezerviran za obleke, ki iščejo novo lastnico_ka. Udeleženke_ci, prostovoljke_ci, študentje_ke, zaposleni_e lahko prinesejo ohranjene obleke, ki jih ne potrebujejo, in/ali odnesejo, kar si želijo, pri tem pa prinašanje in odnašanje ni nujno vzročno posledično povezano. Težko ocenimo točno količino prinešenih in odnešenih oblek – v povprečju dobimo 2 vreči oblačil na teden (približno 6 kg), kar v več kot petih letih Podarjevalnice nanese več kot 1,5 tone oblačil. Približno 2/3 vseh prejetih oblačil najdeta nove lastnice_ke, a žal še vedno ostanejo kosi, ki so slabše ohranjeni ali “iz mode”. Tiste obleke, ki se dlje zadržijo pri nas in  so lepo ohranjenje, podarimo naprej, drugim dobrodelnim organizacijam. Kar ostane, skušamo dati naprej v predelavo (npr. zavese, jeans …), žal pa še vedno na koncu ostane tekstil, ki ga pravilo odložimo v zbiralnem centru. Ker smo v zadnjem času opazili, da izstopajo bombažne majice (reklamne, z različnimi potiski in ostale), dvakrat mesečno na DIY delavnicah iščemo načine za predelavo in načine ponovne uporabe. 

Začetek leta 2020 smo naš koncept izmenjave oblek nadgradili tudi z Bobovo Oblačilnico, koncept, ki smo ga prevzeli od Ekologov brez meja (takrat poimenovan Testilnica).  V letu 2020 smo izvedli eno tekstilnico, ki jo je obiskalo približno 70 obiskovalk_cev, in si med seboj izmenjalo približno 300 kosov oblačil. Kljub velikemu interesu s strani uporabic_kov in veliki želji prostovoljk_cev, kasneje v letu 2020 Oblačilnic nismo izvajali zaradi epidemije. Vendar želja ostaja in takoj, ko nam bodo razmere dovoljevale, bomo nadaljevali z Bobovo Oblačilnio. 

Kljub epidemiji so odslužene obleke v upanju, da bi dobile novo priložnost, še vedno našle pot do nas. V luči digitalizacije smo se digitalizirali tudi mi in se odločili, da naredimo online fashion show. Na vsakem fashion show-u prostovljke_ci na zabaven način predstavijo pet do sedem izoblikovanih “stajlingov”. Fashion show-e lahko mesečno spremljate na zgodbah (storyji) naših socialnih omrežji (FB in IG Zavoda Bob). 

Če si tudi ti želiš pustiti svoj odtis pri zmanjševanju odpadkov (pre)hitre tekstilne industrije, iskati alternative na strani potrošnika, si vabljen_a, da se nam pridružiš pri snovanju novih idej. Govori se, da se kmalu obeta nov mladinski projekt na temo izmenjave in reciklaže tekstilja. Piši na mladinskicenterulca@gmail.com ali mladmcbob@gmail.com

Se vidimo! Nežka 🙂

*Kljub iskanju alternativ na strani potrošnice_ka, smo vedno kritični do industrije same, ki bi morala prevzeti večji del odgovornosti pri iskanju alternativ.