Krepitev virov moči NEET mladih –Ulično delo z mladimi II. del

Od nedelje, 11., do sobote, 17. novembra, se je 36 uličnih delavcev iz 10 držav (Belgija, Bolgarija, Češka, Estonija, Francija, Slovaška, Španija, Hrvaška, Portugalska in Slovenija) in še več organizacij udeležilo drugega dela treninga Krepitev virov moči NEET mladih – Ulično delo z mladimi, katerega koordinator je Zavod Bob, projekt pa spada v Erasmus + program – mobilnost mladinskih delavcev. Za razliko od prvega, ki je bil namenjen poglabljanju razumevanja osnovnih konceptov mladinskega uličnega dela, smo se na drugem treningu posvečali povezovanju mladinskega uličnega dela s koncepti skupnostnega dela, emancipacije, socialne mediacije, socialnega marketinga in mreženja. Tekom treninga smo se tako srečevali s koncepti marketinga, pristopa, ki temelji na potrebah ali na talentih, uličnega dela, skupnostnega dela, socialnega marketinga, zagovorništva, strateškega načrtovanja, komunikacijske strategije, nenazadnje smo po skupinah zasnovali kampanjo socialnega marketinga.

Vir in foto: Zavod Bob, november 2018.

Poleg tega je partnerska organizacija iz Lizbone, CAI – Conversas Associação Internacional, ki je med drugim tudi gostila omenjeni trening, poskrbela za dve čudoviti terenski izkušnji. Kot primer dobre prakse pristopa ‘od spodaj navzgor’ smo si ogledali Setubal in Cova da Moura, dve naselji z večinoma temnopoltimi prebivalci, katerih predniki so prišli iz Afrike. Po besedah tamkajšnjega vodiča je bilo naselje pred desetimi leti tako nevarno, da ga ne bi mogli obiskati.

Trening Krepitev virov moči NEET mladih – Ulično delo z mladimi (Raising NEET's Talents – Street based Youth work) je prva tovrstna aktivnost, ki je v osnovi namenjena evropskim uličnim delavcem, zato si v prihodnosti želimo, da le-ta postane stalnica, namenjena višanju kakovosti mladinskega uličnega dela na evropski ravni.

Naj za konec spomnimo še na to, da “destinacija nikoli ne pomeni samo kraj, kjer se nekaj dogaja, temveč odpira nov pogled na stvari”. Tako je bila Lizbona enkratno mesto za izvedbo omenjenega treninga, saj je s svojimi tisočerimi obrazi le še dopolnjevala ta bogat medkulturni mozaik posameznikov, ki izvajajo ulično delo v pogosto zelo raznolikih kontekstih.

Trening je del projekta Erasmus + mobilnost mladinskih delavcev “Street based youth work – Raising neet’s talent”, ki ga koordinira Zavod Bob in ga podpira Erasmus + program.

Prispevek pripravila: Vesna Pavlin.

 

Published on: 21 December 2018
Posted by: