Kaj smo Bobovci počeli na Livadi v letu 2018

Mišice smo začeli krepiti 6. aprila, ko je ekipa Sava RE na livadi s 30 sodelavci izvedla akcijo korporativnega prostovoljstva in očistila gmičevje, ki je JZP LL zaraščalo na severni strani. Še v istem mesecu so nas obiskali študentje arhitekture z namenom ogleda prostora, na katerem smo načrtovali izvedbo aktivnosti in izdelavo urbanih elementov v projektu Po kreativni poti do znanaja (PKP). April je bil mesec, ko smo prevečkrat odpirali dežnike, zato je naša Livada še precej samevala.

9. maja tradicionalno postavimo klopi ob Poti spominov in tovarištva, skuhamo kavo in čaj in s pohodniki na daljših ali krajših etapah poti delimo mnenja in zbiramo informacije in potrebe, ki jih vključujemo v delovanje in načrtovanje. Maj se je zelo aktivno nadaljeval s Študenti, ki so v okviru PKP na Livadi sestavljali načrtovane elemente, ki bogatijo preživljanje prostega časa na javnih površinah. In delali smo ob ponedeljkih, torkih … in tudi sobotah in nedeljah, vse do otvoritve 30. maja. Vmes se je vrinil še enodnevni festival NEXTival z več kot 60 mladimi udeleženci iz več ljubljanskih mladinskih centrov, priprava gredic za vrtičkanje, čiščenje prostora, košnja in še mnoga drobna opravila.

livada.bob@gmail.com

Slepa ULCA je po izjemnih uspehih Pop up koncepta Escape rooma načrtovala zasaditev labirinta in dogodek. Sosed je prijazno odstopil zaraščeno parcelo, mi pa smo pridno merili, količili, prekopavali in na koncu zasadili 40 x 20 metrov velik labirint iz sončnic. In ker že govorimo o mesecu z lepim slovenskim imenom rožnik, ne smemo pozabiti, da je na LL stalo že dvanajst panjev s čebelami.

Mesec nam je prinesel »streznitev« v zvezi z načrtovanim sodelovanjem (ki se je spremenilo v iskanje razlogov, zakaj vse nam ne morejo zaupati otrok) s Centrom IRIS, saj smo v izkušnjo učenja v naravi želeli vključiti slepe in slabovidne otroke in mladino. Kljub temu je junija ekipa slepih iz njihovega lokalnega društva že pomagala pri načrtovanju in postavljanju simbolov (koli in vrvica), ki slepim omogočajo gibanje na JZP LL. Kasneje so se ekipi pridružili starši slepih in slabovidnih otrok, ki razvijajo mobilno aplikacijo Feelife, ki jim omogoča prosto gibanje v naravi in nudi govorna pojasnila. Junij smo zaključili s kresovanjem, ko smo po poganskih običajih zakurili ogenj in častili sončno božanstvo.

Vir in foto: LivadaLAB, junij 2018.

V juliju sta Jan in Tine postala stalnica torkov in četrtkov na Livadi. Jan v pripravi svojih »strongman« orodij, Tine pa v iskanju priložnosti, da bi vendarle poiskusili narediti kanu, pa čeprav za to nismo imeli predvidenih sredstev. Še sreča, saj je v pomanjkanju izzivov začel pripravljati hrano in do konca sezone postal hvalevreden »žar-mojster«, saj se je na njegovi plošči vedno pekel tudi kak kvaliteten kos mesa. Sredi meseca je Biotehniška fakulteta na teambuilding pripeljala mednarodno ekipo udeležencev projekta BUGY (Biotehniška fakulteta). Če kdo v ljubljanskem mladinskem delu razmišlja in deluje na Bobu primerljiv način, so to naši spoštovani kolegi iz Mladinske postaje Moste. Ker nam stalno dobavljajo žagovino (za kompostni WC) in ostanke lesa (za kurjenje), se je več kot spodobilo, da smo skupaj spekli sezonske dobrote na žaru (beri čevape), še preden smo odšli na zaslužene dopuste. Med počitnicami smo začeli z aktivnostmi projekta Pogled čez okvir s sklopom participatorno oblikovanje javnega prostora in njegov pomen.

Za avgust velja, da je to najbolj vroč mesec. Če ne verjameš, se nam prihodnje leto pridruži. Kljub vročini pa smo pridno ustvarjali na terenu, še posebej Jan, ki je izdelal ploščad za strongman orodja in celoto poimenoval PO-DVIG. In res je hud podvig, če normalnemu smrtniku uspe dvigniti njegovo utež. Če je avgusta prevroče za delo sredi dneva, to ne velja za noči, še posebej če se znajdeš na Dijaninem rojstnem dnevu ali z astronomi na dogodku Zvezde padajo. Čarobno je, kadar se na Livadi celo noč druži več kot sto ljudi, jih dvajset prespi, naslednji dan pa za njimi ne ostane niti papirček ali plastenka. Pogled čez okvir je ponudil bogato delavnico čebelarjenja z Wiliemom. Simon, mojster, ki za traktorjem privleče žago za hlodovino, je poskrbel, da smo na sušenje pospravili »mestni« les, ki nam ga vsako leto znova podari Tisa. Njihov ni samo les, ampak tudi Lena, strokovnjakinja, ki najbolje pozna zdravje mestnih dreves.

Vir in foto: LivadaLAB, avgust 2018.

September, ko je temperatura (vsaj na videz) nekoliko padla, so sodelavci iz Slepe ULCE pripravili »eno živo horor dramo«, oziroma grozljivo izkušnjo pred in v labirintu. Če tega ne veš, te je že bilo preveč strah, da bi prišel. Ker sta maj in junij prepolna obveznosti za srednješolce, je september mesec, ko dijaki BIC pridejo včasih na prakso, letos pa smo z njimi organizirali naravoslovni dan. September je prinesel še košenje, puljenje invazivnih rastlinskih vrst, druženje s slepimi ob četrtkih in prihod Rapolasa, Erasmus dolgoročnega prostovoljca.

Vir in foto: SlepaUlca/ Dead End, september 2018.

Če je kdo pomislil, da je to konec, ne pozabite, da je bil oktober bogato osončen mesec in smo do zadnjega delali v kratkih rokavih. Vse o tem bosta pokazala Jan in Tine v epizodi mladinske oddaje Čist zares, ki bo na sporedu TVS v začetku prihodnjega leta. Sledili so projektni zaključni pikniki in začetek peke kostanja. Ko smo že pospravili in želeli zaključiti sezono, nas je poiskal Dejan, ki je iskal novi dom za vzgojene sadike orehov. V darilnem paketu pa smo dobili mlada drevesa in Dejana, ki nas je naučil, kako pripraviti izkop, sadilni material in kako potem primerno posaditi in zaščititi mlada drevesa. Hvala donatorju, naj bo zgled vsem, ki imate na vrtu preveč dreves.

Če ste opazili, da kakšen dan nismo delali, vas moram razočarati, saj smo takrat gostovali. Kje? Na Fakulteti za arhitekturo na zaključni razstavi, na kasaškem derbiju V Stožce po rožce, na dnevu ČS Rudnik, na Fužinetlonu, na Plati in to vse z urbanim pohištvom LL.

Želeli bi si še kepanja na Livadi, pa okrasitev »jelke«, drsanje, mogoče silvestrovanje. Pa vendar bo verjetno tale članek eno od zadnjih del zadovoljno utrujene ekipe. Zdaj pa počivat, da bomo v 2019 sveži in ustvarjalni. Na zdravje!

 

livada.bob@gmail.com

 

Published on: 21 December 2018
Posted by: