Zeleno, ki te ljubim, zeleno!

Post branje in pisanje, 2. del

Verjamem, da vas je prvi del branega prispevka zaposlil preko poletja s čudovitimi idejami, kako čim bolj zeleno skozi poletje. Spomnimo: na začetku junija letos se je na Zavodu Bob v okviru projekta Teden vseživljenjskega učenja 2018 odvila delavnica Zeleno, ki te ljubim, zeleno!. Namenjena je bila nastajajočemu zbirniku idej, kako čim bolj zeleno preživeti svoje bivanje na tem planetu in v naši preljubi deželici. Iskali smo ideje, kako ekološko in nizkocenovno krmariti skozi samostojno, partnersko in družinsko življenje; kakšnih izbir smo se že polastili, katere stvari smo nadomeščali, katerim smo se odrekli in katere vztrajno zagovarjamo. V prvem delu sem povzela ideje o izdelkih za dom, izdelkih in rešitvah situacij, ko smo na poti, in kozmetiki. Danes je v raziskovalnem zelenilnem ospredju tema oblačil, prevoza, naredi si sam_a in …Nadaljujmo v jesen – v nove šolske izzive, v zaključevanje počitnic, morda pozno opravljanje izpitnh obveznosti, lovljenje zadnjih rokov jesenskih vpisov, spomini na morje (ali višave) in še bi lahko naštevala.

Kar nekaj idej je priteklo o bolj zeleni izrabi oblačil. Preširoke maj(ic)e si lahko zožiš tako s pomočjo šivanke kot tudi tehnike vezlanja ali zavezovanja. Prav tako lahko iz puste maj(ic)e napraviš zanimivejšo. Ena od možnosti so rezani vzorci ALI pa celovita prenova modela.  Ostanke trakov lahko uporabiš za tekače po tleh lahko pa jih tudi spleteš), če pa ti manjka prevlek za blazine (brez šivanja, vodič v angleščini).

Vir in foto: Pexels.com

Maj(ic)e z lahkoto postanejo tudi nakupovalne vrečke za večkratno uporabo, in ker so iz tekstila, jih lahko pereš z »žehto perila« ter se tako izogneš koliformnim bakterijam (za več informacij preberi starejši, a še vedno poučen članek na tule.

Če te »naredi-si-sam« ne veseli, jih lahko odneseš v tekstilne zbiralnike, kjer jih bodo pregledali in prodali v »druga roka« J prodajalnah, kot so Moje Tvoje, Textile House, Pulz Second Hand, Gumbek v BTC-ju v Ljubljani in še bi lahko naštevala.

Če je roba še uporabna in čista, jo, navadno ciljno, sprejema tudi Rdeči Križ v Ljubljani, pokličeš pa lahko tudi na kakšen lokalni CSD, če potrebujejo za osebe, družine z nižjim socialno-ekonomskim statusom, ali pa katero od humanitarnih organizacij (npr. Slovenska filantropija, Kralji ulice ipd.) Nova oblačila kupuj odgovorno – nekaj, kar je staro zame je zate lahko super kos garderobe! Saj veš, modna industrija je potratna, če pa še ne veš, je morda prvi korak, da najprej prebereš tole , naprej pa raziskuješ sam_a.

Ravno pretekli teden (ko ti tole bereš je že malo dlje) sem na slovenskem radiu poslušala o tem, kaj vse bi morali narediti, da bi se v naši državici odločali za pogostejšo uporabo javnega prevoza (poslušaj). Na to tematiko je napisanih že nekaj bolonjskih diplom, študij in spletnih člankov (npr. tale  ali pa tudi tale tu).

Ne, ne govorim samo o subvencijah za dijake in študente, pač pa tudi o delovnem prebivalstvu. Kar nekaj se nas v službe vozi z avtom. Marsikdo je že seznanjen s portalom »prevozi.org«, ki je zasnovan na deljenju avtomobilskih prevoznih stroškov. Po registraciji je hiter in enostaven za uporabo. In vsekakor bolj učinkovit kot prevoz »na štop«, ki pa pri nas še vedno ni izkoreninjen ali pozabljen, zagotovo pa je manj zastopan kot pri naših južnih sosedih. Vsekakor, če je le možno, se posluži hoje (ki jo hkrati svetuje tudi NIJZ z mavričnim programom hoje – beri na tu, kolesarjenja, (long)boardanja, rolanja in ostalih načinov tranzicij, ki jih omogočajo (tudi brezglutenski) makaroni. Srce in ožilje ti bodo hvaležni, prihraniš pa lahko tudi mesečno vpisnino (pa še kul si, ker se v fitnes ali na bazen ne pripelješ z avtom in zamudiš uvodno ogrevanje, ker si iskal_a prosto parkirišče).

Vir in foto: Vesna Cesar, osebni arhiv avgust 2018.

Pametno načrtuj in investiraj svoj čas – nič ni bolj zeleno kot zniževanje kortizola v krvi s počasnejšim tempom življenja in učenjem zavračanja presežkov obveznosti, vzpostavljanje in vzdrževanje (lastnih) meja in zmernost.

Zagotovo pa ni potrebno biti varčen z idejami, kako ekološko in nizkocenovno a vseeno uspešno zadovoljevati svoje potrebe in obenem uživati!

P. S.: Če se ti zdi, da sem zapisala kakšno neumnost, se mi javi. Vesela bom povratnih informacij, novih idej, popravkov, dopolnil. Moje podatke hranijo v uredništvu, seveda v skladu z ZVOP-2 in GDPR.

MG.

Published on: 14 September 2018
Posted by: