Utrinki iz usposabljanja MMU

USPOSABLJANJE ZA MLADINSKE ULIČNE DELAVKE_CE – Mreža Mlada Ulica

Povezovalen, sproščen, iskren. Takšen je bil zame proces usposabljanja za mladinsko ulično delo, ki se je med 2. in 4. julijem odvijal na Zavodu Bob.  Vsako jutro se nas je med 9. in 14. uro zbralo, družilo in povezovalo kar nekaj mladih, ki smo se že preizkusili v mladinskem uličnem delu ali pa smo v te vode šele namenjeni.

In kako je vse skupaj potekalo? Veliko smo presedeli, razglabljali, raziskovali po prostoru, med pavzo pa leteli na ročni fuzbal in sendviče, ki so bili za prste obliznit. Kdor prej pride, prej melje!

Ponedeljek smo začeli z medsebojnim spoznavanjem in igrami, ki so nas popeljale v bolj sproščen in domač občutek. S copatami na nogah in udobno zleknjeni v stole smo se prepustil pravljici, ki nam je razkrila, kako se je mladinsko ulično delo v okviru Mreže Mlada ulica v Ljubljani sploh začelo. Nadaljevali smo s spoznavanjem strategije MOL, značilnostmi javnih prostorov, dan pa zaključili z raziskovanjem lastnega znanja o ranljivih mladih in končno refleksijo. V torek smo poslušali o formalnem, neformalnem in priložnostnem učenju ter vanj umeščali lastne izkušnje. Med igro iskanja načel mladinskega uličnega dela po prostoru in hkratnem teambuildingu smo ugotovili, da načela v veliki večini že poznamo in tudi poskušamo udejanjati, le vedeli nismo, da so lahko zapisana v taki obliki. Zame je bilo precej pomembno tudi spoznavanje faz, ki se pojavljajo na terenu, in kaj se v vsaki izmed njih dogaja. Zasidrala se mi je ideja o tem, da je pomembno zavedanje, kje v procesu se nahajamo, da ne delujemo le spontano. Sreda je bil zadnji dan in meni najbolj izkustven izmed vseh treh. Zjutraj smo raziskovali prednosti in slabosti MUD, nato pa se potopili v vodeno meditacijo, ki nas je odpeljala med izzive, s katerimi se soočamo na terenu. Temu je sledila intervizija v manjših skupinah, ki nas je na koncu vodila do skupnih uvidov. Kljub različnim situacijam so si bili izzivi kar podobni, to pa nas je pripeljalo do raziskovanja lastnosti mladinske_ga ulične_ga delavke_ca. Tekom vseh dni smo namreč našemu narisanemu terencu lepili listke. Ti so bili opremljeni z lastnostmi, kot so iznajdljivost, informiranost, srčnost, pristnost in še bi lahko naštevala. Ena izmed vseh stvari, ki se mi je najbolj utrnila v teh treh dneh. je vodilo RIP, ki naj bi vodilo vsako osebo, ki dela na terenu. To pomeni, da je oseba radovedna, iskrena in pogumna, ko se sooča z novimi izzivi. Usposabljanje smo zaključili s spletanjem mreže med vsemi udeleženci_kami, z boljšim medsebojnim poznavanjem in super energijo. Zdaj pa hop hop, teren kliče!

Prispevek spisala: Evelin Radulović.

Vir in foto: Zavod Bob, julij 2018.

Zdi se mi, da je bilo usposabljanje za mladinske ulične delavce odlicno za pridobitev kompetenc in  razširitev obzorja, ki mi bodo v prihodnosti pri tovrstnem delu nedvomno koristilo.

Tekom usposabljanja smo se na sproščen nacin in skozi razne aktivnosti poblizje srecali tako z formalnimi vsebinami, kot tudi bolj praktičnimi informacijami, ki nam bodo pomagale ob izvajanju uličnega dela.
Obravnavali smo teme kot so načela uličnega delavca, javne površine, ranljivi mladi, zgodovina mreže mlada ulica, zakonodajo v ozadju in same faze ulicnega dela.
Pripravljeni smo bili do razmisljanja o problemih s katerimi se soočamo na terenu in jih poglobljeno obravnavali ter si z ostalimi udeleženci izmenjali tudi dosedanje izskušnje.

Po usposabljanju sem mnenja, da bo sedaj moje izvajanje ulicnega dela, zaradi na novo pridobljenih znanj še bolj samozavestno in učinkovito ter da sem pridobila novo plast razumevanja takšnega načina dela.

Prispevek spisala: Karmen Zupančič.

Vir in foto: Zavod Bob, julij 2018.

Published on: 12 July 2018
Posted by: