Otvoritev Zelene dnevne sobe

Dolgo pričakovana otvoritev naše in vaše Zelene dnevne sobe je tu.

Člani ekipe LivadaLAB smo skupaj s podjetjem Tisa in študenti Akademije za likovno umetnost, Fakultete za arhitekturo in Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani pridno delali, da vam bo na javni zeleni površini LivadaLAB še bolj udobno. Na otvoritvi bodo študentje predstavili svoje izdelke, skupaj bomo testirali njihovo udobnost, uporabnost in prenosljivost. Pridite pogledat in preizkusit, kaj smo ustvarili, morda dobite navdih in si kaj podobnega ustvarite za na svoj vrt.

Vir in foto: LivadaLAB, maj 2018.

Projekt temelji na sinergiji treh izhodišč: oblikovanja, trajnostnih materialov in participativne angažiranosti tako zainteresirane javnosti kot mladih snovalcev. Sledi trendom odgovornega načrtovanja ter krožnega gospodarstva, ki so ključ prihodnjega razvoja.

Na kratko o projektu in partnerjih:

Namen projekta je oblikovanje trajnostnega urbanega pohištva, ki ga bo mogoče vključevati v različne, javni rabi namenjene prostore in tako poskrbeti za kvalitetnejši javni prostor kot eno temeljnih družbenih koristi. Gre za zasnovo pohištva, ki je mobilno in prilagodljivo različnim situacijskim možnostim rabe. Drevesa, ki jih moramo odstraniti zaradi zagotavljanja varnosti, lahko kot urbano pohištvo z drugačno funkcijo o ponovno postanejo del mestne infrastrukture.

Podjetje Tisa ima zaradi svoje osnovne dejavnosti (arboristika, obrezovanje in podiranje dreves) veliko materiala. Zaznavajo problematiko prehitre predelave manj kakovostnega lesa v končen odpadek. Les, ki ga zbirajo in namenjajo predelavi v sekance za kurjavo, vidijo kot potencialno surovino za trajnostno oblikovane elemente urbane opreme. Poudarjajo pomen odgovorne rabe lesnih virov in iskanju načinov njihove ponovne uporabe.

Zavod BOB se vključuje kot usmerjevalec dejavnosti in s tem tudi oblikovanja pohištva, ki naj bo v izhodiščih večnamensko, njegova uporaba pa tudi poučna in predvsem aktivna.

Projekt financirajo: Mestna občina Ljubljana in Republika Slovenija ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Ekipa LivadaLAB


Več informacij o projektu najdete na naši Fb strani ali na telefonski številki 031434060 (Mojca). Projekt LIVADA lab deluje pod okriljem Zavoda Bob in je del mednarodnega projekta GREEN SURGE. Zelena javna površina, ki smo jo dobili v uporabo,  je last Mestne občine Ljubljana. Nahajamo se na dolgem bregu ob pst-ju, nasproti hišne številke 60.   
Published on: 27 May 2018
Posted by: