Uvod v permakulturo

Namesto družabnih iger bomo usvajali perma – kulturo Kdaj torej? v torek 6. ferburaja ob 18 uri v Mladinskem centru Bob na Robbovi 15.

Več o samem dogodku si oglej tu.

Društvo za permakulturo slovenije pa je v preteklem letu že sodelovalo z nami, kratek vtis :

Bobni, ogenj in bombe
Pretekli petek so se nad Ljubljano zgrinjali oblaki, veter je dvigoval pesek na bližnjem parkirišču, prve dežne kaplje so se že spusile z oblakov. Telefoni so zvonili, leteli so SMS-ji: »Kje se dobimo? A piknik bo?«
In je bil, na Livadi, kjer smo »permakulturci« (Društvo za permakulturo Slovenije) in Bobovci najprej družno pospravili senčnice, ki jih je prevrnil veter. Ob taktu bobnov smo začeli rezati in seklati zelenjavo, postavljati »roštilj« in bakreni lonec nad ogenj. Kmalu je zadišalo. Pa ne samo po zelenjavi :).

Potešili smo prvo lakoto in to samo zato, da smo se lahko lotili bomb, semenskih bomb, bolj znanih v angleški različici “seedbombs”. Metodo sajenja s pomočjo semenskih bomb imenujemo tudi gverilsko vrtnarjenje. Delavnica, ki so jo pripravili permakulturniki, je bila zabavna in poučna. Uporabili smo trideset različnih vrst semen pionirskih rastlin, humus in glino z Livade. Na tem območju je glina izredno temna, skorajda črna.

Pojem gverilsko vrtnarjenje opisuje polepšanje pogosto sive, dolgočasne okolice s cvetlicami in ostalimi rastlinami. Tako semenske bombe uporabimo za ozelenjevanje degradiranih prostorov (zapuščena gradbišča, zapuščene tovarniške objekte …) in vanje zasejemo kanček zelenja in cvetja.
Semenskih bomb ne odvržemo na mestih, kjer se trava redno kosi, saj v tem primeru cvetlice nimajo nobene možnosti, da bi zrasle. Čez 6 do 8 tednov bomo šli na ogled rezultatov naše gverilske akcije.
Med delavnico je pogovor tekel o ekologiji in pomenu biodiverzitete.

Spoznali smo okvire delovanja obeh organizacij, ob kresu, ki je gorel pozno v noč, pa so se razvijali pogovori o strokovnih vprašanjih, osebnih izkušnjah, sklepala so se prijateljstva. [bilo je dne, 7. julija 2017].

Vir in foto: LivadaLab, Zavod Bob.

 

Published on: 19 January 2018
Posted by: