Za zastori: Kdo izvaja monitoring in evalvacijo projekta Marš na(d) trg dela?

“Kaj je monitoring? Kaj je evalvacija mladinskega dela? Zakaj jih projekt Marš na(d) trg dela potrebuje?” in podobna vprašanja se ti lahko postavljajo, ko bereš pričujoče besedilo. Tudi na to smo mislili, ko smo projektno razpisno dokumentacijo pripravljali za naša financerja, Ministrstvo za izobraževanje in šport – Urad Republike Slovenije za mladino in Evropski socialni sklad. Monitoring in (sprotna) evalvacija sta procesa, ki se jih znotraj projektnega menedžmenta predvidi predvsem zaradi zagotavljanja kakovosti dela, ter višanja le-te.

Obenem je zunanji evalvator – v našem primeru evalvatorka – lahko oseba, na katero se “projektno osebje” lahko obrača s svojimi dilemami, z njo analizira svoje vnose v projektno delovanje in kako učinkoviti so bili, kaj so prinesli in kaj se da spremeniti, da bomo še boljši. Seveda, ta proces se odvija preko različnih metod monitoringa in evalvacij, ki so vnaprej skrbno pripravljeni, načrtovani in konec koncev tudi evalvirani. Meta evalvacija je super, vam povemo! S kvalitetnim procesom monitoringa lahko organizacija, projektno osebje, opazuje učinke svojega dela že med samim procesom delovanja (in ne samo na koncu), kar omogoča tudi hitro odzivnost (in hkrati zahteva sprotno uvajanje sprememb v smeri izboljšanja). Proces evalvacije vključuje dosežene rezultate, učne izzide, potencialne vplive na projektne ciljne skupine in ostale deležnike organizacije. Ključni vidiki tega procesa so zagotovo načrtovanje načrtovanja, menedžmenta časa in kvalitetno opredeljevanje projektnih ciljev in podciljev. In seveda rezultati sprotnega monitoringa. 🙂


Teorije za vzorec – zagotovo si kaj več o temah lahko tudi sam_a najdeš na spletu. verjetno se sprašuješ, kdo to lahko izvaja. Z Marševci zagotovo nekdo, ki ima močno voljo in še močnejše “živce”. In nekdo, ki razume kaj nam pomeni “biti fleksibilen” in “izhajati iz potreb udeleženca_ke”. Za nas to “sladko breme” nosi Maja Drobne. Razlogov zakaj je več, kot znakov dopušča tale članek.

Kdo je Maja? Maja je naš super sonček. maja drobne in mars monitoringPrihaja iz Izlak – majhen kraj v Zasavju pod Trojanami. Ampak je definitivno dober primerek “Citizen of the World” koncepta. Ker je doma v tem vesolju. 🙂 In z njo se je povsod enostavno počutiti domače.

V mladinske vode je zaplula s taborniškim čolnom, še kot mlada udeleženka. In vse od takrat živi mladinsko; zavedajoč se mladinskega ali ne. Nato je bila aktivna v mladinskem centru Trbovlje, ki jih je obiskovala v srednji šoli, potem pa sem je kmalu odločila tudi za Evropsko prostovoljsko službo v Franciji. In to je bil punkt premika, njen veliki AHA moment. “Od takrat dalje je bilo jasno, da je mladinsko delo popolnoma osvojilo moje srce, pa še v Zagorju smo dobili mladinski center :)” pravi; in doda: “Potem pa sem preskakovala različne izzive, spoznavala organizacije na različne načine in končala tu kjer sem. Srečna :)”.

S tem se moja vprašanja niso končala. “Kaj počneš, ko ne delaš na Maršu? S kom vse sodeluješ?” sem nadaljevala. Maja pravi: “Moram reči, da je Marš super izkušnja, z veseljem se srečujem z ekipo in poslušam tako pozitivne zgodbe, kot tudi izzive, s katerimi se ekipa srečuje. Ko nisem z vami, potem največ časa vsekakor preživim na MOVIT-u, nacionalni agenciji programa Erasmus+:Mladi v akciji, kjer sem zunanja sodelavka z različnimi nalogami. Sodelujem pa tudi z mladinskimi centri, tujimi organizacijami, Hišo Evrope, raznimi društvi in podjetjem, ki se ukvarja s turizmom. Z vsemi, s katerimi sodelujem, sodelujem v projektih, v katere verjamem in za katere vem, da lahko tudi sama nekaj pri njihovem razvoju prispevam. Mi pa vse kar počnem predstavlja tudi izziv, te pa imam zelo rada.” “Uau” sem si mislila… Potem sem ji postavila najtežje vprašanje, namreč, kaj je njena najljubša hrana. Punca ostaja zelo nezahtevna – repa in pire krompir sta tista, ki razveselita njen želodček.

Ker vem, da se rada izgublja in najde po vseh svetovih tega planeta, me je zanimalo tudi, kam najrajši potuje.

Maja: “Hmmm, dobro vprašanje. Vedno razmišljam, da sem zares srečna, če imam vsaj eno letalsko karto, ki nekje čaka name in me odpelje na kakšno novo destinacijo. Je pa tudi res, da starejša kot sem, bolj se zavedam, v kako zelo lepi državi živimo. Tako da zadnje čase veliko potujem tudi po Sloveniji in sem vedno znova navdušena nad skritimi kotički. Nisem še obiskala vseh kontinentov, moram pa reči, da me je od tistih, ki sem jih, vsak po svoje osvojil. Rada imam nasmejane obraze v Beninski vasici, rada imam azijsko spokojnost v bližini templjev in predanost drug drugemu, ki jo je tam še vedno čutiti. Rada imam evropske prestolnice in odročne kraje, ki skrivajo zanimive naravne kotičke in vedno zanimive ljudi, ki tam živijo.” -Človeka ima, da bi ji kar letalsko karto kupil … in zgodbe, ki jih vedno znova prinese zabavajo, poučujejo in učijo hkrati.maja drobne in marš monitoring zabelezke
Kot (skoraj) vsak_a mladinski_a delavec_ka, je tudi Maja ena izmed tistih, ki ni navdušenka nad Birokracijo; nad excel tabelicami, pogodbami in urejanjem papirjev z različnimi naslovi in vsebinami. Jih jemlje kot nujno zlo, a še predeobro ve, da je večina njenega dela z ljudmi, na terenu … in to jo vedno znova spomni, zakaj je gospa B. potrebna.
Ne mara niti delitve na “naše” in “vaše”. Le zakaj, sem se spraševala … Pa mi je hitro pojasnila: “Ker se mi to zdi tako preživeto. Pa mogoče ljudje, ki še vedno ne razumejo, da smo vsi ljudje, rojeni pod istim soncem, ne glede na barvo kože ali katerokoli drugo okoliščino. Homofobija, rasizem in ostale fobije pred ljudmi, mi grejo na živce.”
 
Ne bi bila Marševka, če ne bi povprašala, kako ji je z nami. Za nas pravi, da smo “sončki, ki včasih pozabijo, da to so.” Doživlja nas kot izjemno ekipo z ogromnim potencialom, ki ga tudi s pridom izkoriščamo. Zelo fino je bilo slišati tudi sklepno misel – “Vsak dan boljši, vsak dan bogatejši za izkušnje, kreativni in pač maršovci 😉 Rada jih imam in vsekakor mi je vedno v veselje z njimi preživeti skupne trenutke.”
 
JA MAJA, tudi mi tebe! <3
Published on: 11 May 2017
Posted by: