Za zastori: Kdo je strokovni sodelavec v projektu Marš na(d) trg dela?

Današnji članek razkriva človeka iz ozadja projekta Marš na(d) trg dela. To je naš strokovni sodelavec, ki skrbi, da se naš program lahko nemoteno izvaja, da so vse birokratske zadeve urejene, da imamo prostor in čas, kjer se izvaja Marš na(d) trg dela. Nam, izvajalkam, je v pomoč in podporo.
matjaž v pisarniNi neznanec v medijskem svetu. To je Matjaž Vodeb.

Na Zavodu Bob, v prostorih Stare pošte za Festivalno dvorano, je en izmed ključnih akterjev že od leta 2008 dalje. V teh letih je deloval na različnih področjih – kot mentor v (bivšem) PUMu, projektnem učenju za mlajše odrasle; kot “fotr” pri pilotnem projektu As pršla žurat?, ki je zrasel v Mrežo Mlada ulica, kot razvijalec PriKAZ-a, programa za razvoj kompetenc za avtonomne zaposlitve in sedaj kot strokovni sodelavec na Maršu. Za seboj ima organizacije dogodkov – Razstave znanj, Pumstivali, Nextivali in še bi jih lahko naštevala. Je mladinski delavec s srcem in dušo. Trenutno je aktiven tudi v Svetu za mlade Mestne občine Ljubljana.

Zanj je temelj delovanja in sodelovanja v hiši zagotovo aktivna participacija posameznika. Meni, da je mlade potrebno aktivno spodbujati k vključevanju in jim tudi omogočiti, da sami prevzamejo nadzor in moč, v procesu odločanja. Le tako lahko, kot pravi, okrepijo svoje kompetence in s tem tudi sebe. Napake mladih bi morale, tudi v šolskem sistemu in v zaposlovanju, postati učne situacije. Mladi, bolj kot karkoli drugega, potrebujejo nekoga, ki mu je mar zanje in za njihove vsakodnevne življenjske situacije. Obenem pa tudi prostor, kjer se da nekaj narediti, če se zares hoče. 

In sam je zelo dober primer tega – ni mu tuja montaža radiatorjev v ULCI, mladinskem centru, niti žaganje plošč z vbodno žagomatjaz in vbodna krožna žaga, preverjanje nivoja olja v Bobovem kombiju, obrezovanje grmičevja na Livadi, peka palačink na palačinkopeki Mreže Mlada ulica, grafično oblikovanje in fotografija, izdelava zmajastih mil, domač si je celo s tehniko sitotiska na majice. In upcycling vreče iz majic. Njegova – ne več tako zelo skrita – strast je grafitiranje, vedno si rad izbori “legalno” površino, nadane masko in voila – grafit!matjaz in radiatorji

Kaj je počel pred tem, da ima toliko ZVSO (znanj, veščin, sposobnosti in odnosa)? Že kratko brskanje po Vodebovi zgodovini ga poveže z (bivšo) ženo, oblikovalko, znano tudi kot “črno-bela mojstrica”. Že leta 1991 je blagovna znamka Vodeb prejela Zlato Jano, najvišje priznanje na področju mode. Torej zagotovo zna tudi šivati. Najdemo ga tudi med športnimi sodniki za hitro hojo. In tudi očka je. No ja, za slabe tri četrtine tedensko prisotnih v hiši pa “fotr”. In s tem si je “na kul”.

Več kot očitno je ena izmed bolj aktivnih oseb znotraj mladinskega sektorja, spletno raziskovanje ga poveže z močnimi glavnimi akterji Ljubljanske srenje, ki sedijo tako na odločevalskih stolčkih, kot med freirovsko “zatiranimi”. In kljub “velikim življenjskim dosežkom”, ki jih ni malo, ga še vedno žene ideja, da se vedno da narediti boljši danes. In jutri.

O Maršu pravi, da gre za super projekt in sposoben kader, ki v njem sodeluje, ter da zajema “produkte”, ki imajo potencial, da presežejo samo projektno udejstvovanje. Meni, da se zgodovina piše vsak dan sproti. Tudi Marševa. In Marš je tu za mlade, ki potrebujejo sebi prilagojeno podporo, ne pa “še enega konstrukta po načelu one-size-fits-all”.

 

Published on: 28 April 2017
Posted by: