Aktualno

Vabilo na IZOBRAŽEVANJE METODE DELA Z MLADIMI (KATIS)

Vabljeni na že šesto izvedbo KATIS izobraževanja METODE DELA Z MLADIMI, ki smo ga razvili na podlagi 15 letnih izkušenj dela z mladimi. 

Na izobraževanju bomo odgovorili na naslednja vprašanja:

? Kaj je mladinsko delo in zakaj je tako uspešno?
? Kako naj zbudim interes med mladostnicami_ki in mladimi? Kako lahko naredim pedagoški proces še bolj zanimiv?
? Zakaj je participacija v procesu pomembna?
? Katere metode mladinskega dela lahko uporabim pri svojem delu? Kako izgledajo v praksi?
? Katere organizacije, ki delajo z mladimi delujejo v mojem lokalnem okolju in kako lahko sodelujem z njimi?

Izobraževanje bo potekalo ? 2.–4. DECEMBRA 2022.
⏰ PETEK od 14.30 do 19.00, SOBOTA od 9.00 do 17.00 in NEDELJA od 9.00 do 16.00.
? V prostorih Zavoda Bob na Robbovi 15, 1000 Ljubljana.

Izobraževanje je namenjeno ?pedagoškim delavkam_cem?, ki delajo s ciljno skupino MLADOSTNIC_KOV IN MLADIH!? Vabljene_i učiteljice_i, svetovalke_e, vzgojiteljice_i v osnovnih in srednjih šola, v dijaški domovih, v stanovanjskih skupinah …Izobraževanje bo INTERAKTIVNO in IZKUSTVENO. Od udeleženk_cev se pričakuje aktivno participacijo v procesu. 

?⚠OBVEZNA prijava⚠ DO 21. NOVEMBRA preko sistema KATIS: https://paka3.mss.edus.si/Katis/ProgramPrijava.aspx…
ali spletnega obrazca: https://forms.gle/2REUHGi7bWkKwBuo9 .
Število mest je omejeno‼

✅Izobraževanje bosta vodili dolgoletni strokovni sodelavki Zavoda Bob, Katja Rakovec (uni. dipl. pedagoginja – smer andragogika) in Nežka Agnes Vodeb (dipl. socialna pedagoginja UN).
Izobraževanje izvajamo od leta 2018, povprečno ocenjeno z 8,7 točkami od 9 možnih.✅➡Sofinancirano je s strani MIZŠ in je 50 % ugodneje.
To velja tudi, če se na delavnico prijavite kot posameznica_k s soglasjem ravnateljice_ja.
Kotizacijo plačate po prijavi (polna kotizacija: 171,57 EUR; za udeleženca s soglasjem ravnatelja: 85,78 EUR).
85 % prisotnost na izobraževanju vam zagotovi potrdilo (št. točk: 1,5).


Podprli smo prizadevanja projekta Glasovi migrantk v vlogi pridruženega partnerja. Partner projekta je Mirovni inštitut.

Število razseljenih ljudi, ki zapuščajo svoje domove zaradi konfliktov, preganjanja, degradacije in okoljskih sprememb se na mednarodni ravni povečuje (Poročilo o migracijah v svetu, 2017). Vzporedno narašča potreba po zagotavljanju varnosti in spoštovanju človekovih pravic v migracijskih potekih (Agenda 2030 za trajnostni razvoj, Združeni narodi, 2015). V zadnjih letih se v evropskem kontekstu migracije vse bolj povezuje z družbenimi in političnimi konflikti in se jih predstavlja kot grožnjo nacionalni identiteti. Več kot polovica migrantske populacije so ženske, zato je v preučevanje mednarodnih migracij nujno vključevanje perspektive spola.

Namen projekta je prispevati k vzpostavitvi vključujočega sistema visokošolskega izobraževanja z obravnavo pomembnega družbenega izziva, ki ga predstavljajo migracije oziroma migracije žensk v aktualnem evropskem kontekstu.

Neposredne ciljne skupine so študenti in študentke različnih disciplin, družbenih ved, socialnega dela, izobraževanja, psihologije, zdravstvenih in medicinskih programov; raziskovalci in raziskovalke; visokošolski profesorji in profesorice in drugi strokovnjaki oziroma strokovnjakinje s področja.

Posredne ciljne skupine so migrantke, ki bodo vključene v aktivnosti projekta in za katere pričakujemo, da bodo pridobile nova znanja in izkušnje.

Pričakovani rezultati:

  • Vzpostavitev študij primera in pregled zgodb uspešne integracije migrantk v izbranih evropskih državah.
  • Vzpostavitev programa e-učenja o „Človeški mobilnosti, integraciji in spolu“ v evropskem kontekstu, v transnacionalni in interdisciplinarni perspektivi.
  • Priporočila za politike – oblikovanje praktičnih predlogov s področja integracije.

Spletna stran projekta

April 2021

Spring is already here, treating us with the nice weather and blossoming trees and at Bob, we are continuing with the projects devoted to preserving and thriving the natural world around us. You can read more about why the topic of climate change is important to young people and what motivates them to get active for climate justice, but be careful, it may inspire you for action! If it does, you may get involved into the project Premišljeno v prihodnost at Zavod Bob, where we are addressing food chains and its connection to environmental issues. And if you are ready to implement some more changes in your everyday life, check out information on chemical free household and second hand clothes exchange (podarjevalnica). Enjoy the great weather and take care of nature!

Slika meseca!
? Pogled na naravo ?

♻️ Pri Mladih za podnebno pravičnost (MZPP) sodelujem od začetka avgusta 2019. Že marca tistega leta sem videl, da so se po Evropi in svetu začeli odvijati podnebni protesti. ✊? Tudi v Ljubljani je bil takrat zelo velik. Od poznega poletja predlani sem tako postal občasen član MZPP. Sodeloval sem pri več izdelavah transparentov, udeležil sem se protestov, kot je bil Pogreb izumrlih vrst, proti črnemu petku, Vizjakovim predlogom rahljanja okoljevarstvenih varovalk. Nazadnje sem se udeležil tudi ponedeljkovega protesta proti spornemu členu novele Zakona o pitnih vodah. ? Več si preberi tukaj>>.
? LivadaLAB išče nove članice_e!☀️
? Pogrešaš naravo in druženje ob ognju; ? bi rad_a posadil_a in skrbel_a za kakšno rastlino, ? ali se naučil_a kaj graditi, rezati, sekati, sejati? Ali pa imaš kakšno svojo idejo, ki bi jo želel_a udejanjiti? Rad_a delaš na prostem, te veseli košnja trave, si želiš soustvarjati skupnostni prostor?
Potem izkoristi priložnost, saj ekipa mladih pod mentorstvom mladinskih delavk_cev išče nove moči!  ??‍???‍? Več si preberi tukaj>>.
♻️Dom brez kemikalij
☝? V resnici lahko z res minimalnim posegom v svoj vsakdan nekaj naredim za zdravje, za okolje in za to, da moj otrok ne more opraviti vseh domačih nalog. Še vedno pa se soočam z enim največjih izzivov, ko gre za nevarne odpadke, in to je plastika. ??‍♀️ Kaj pa je tvoj največji izziv? Preberi več o izzivih, s katerimi se srečujemo v lastnem domu – tukaj>>.
? Oddaj podpis za pitno vodo! ?
Pred nami je velika naloga, v samo 35 dneh moramo zbrati 40 000 na upravnih enotah overjenih podpisov za referendum proti škodljivemu Zakonu o vodah. Potem gremo na zmago na referendumu. Zbiranje se je začnelo v torek 20. aprila 2021. Usoda vode je v naših rokah! Več o tem kako podpisati si preberi tukaj>>.
? O Bobu in naravi ?
? Bobovke in Bobovci z različnimi aktivnostmi spodbujamo bolj odgovoren odnos do narave ☝? – nas same, udeleženke_ce, druge organizacije, širšo javnost. V nadaljevanju predstavljamo aktivnosti, vezane na (pre)hitro tekstilno industrijo in preveč smeti, ki jih potrošnice_ki proizvedemo z “odsluženim tekstiljem”. ♻️ Kako, pa preberi tukaj>>.

Marec 2021

Mladinsko delo je eno izmed področij, na katerem so vedno nujno potrebne prilagoditve in kjer stvari ponavadi ne gredo tako, kot smo jih načrtovali. Pa vendar je korona situacija kar pošteno otežila izvajanje različnih projektov. Kako nam jih je uspelo prilagoditi in kljub temu izvajati, si preberi in poglej v spodnjih člankih in videih. ?,

Slika meseca ! ?
?‍♂️ About street work ?‍♀️

Manneira nam ga je na kratko predstavila v ? tem videu. Mladinsko ulično delo (MUD) je zelo obsežen pojem, ki pozna različne pristope, izvaja pa ga že veliko slovenskih organizacij. ? Mladinske ulične delavke Zavoda Bob boste lahko kmalu srečali v Savskem naselju, Severnem mestnem parku, na Metelkovi, v Tivoliju, na Kongresnem trgu, na plaži v Trnovem in na ostalih terenih, kjer se bodo zadrževali mladi. ? Če želite izvedeti več o njem, nas lahko spremljate na Instagramu (mmu_ulicnodelo) in Facebooku (Mreža Mlada Ulica).  ?
? Mladinska centra ULCA in BOB ?

Klikni tukaj in si poglej kako naša Katarina brejka in preveri kaj dogaja v Ulci in kaj je Katarinin najljubši spomin z Ulce.
Dogaja pa tudi v MC BOB! Kako zgleda popoldne z Doro si oglej na tem videu.
? Premišljeno v prihodnost ♻️

Dnevi so se začeli daljšati. Zvončki že kukajo iz zemlje, temperature v februarju so skakale z ౼ 0 na +20 stopinj. Lahko bi rekli, da je tudi vreme v teh časih malo nesigurno. Tako smo, glede na epidemiološko situacijo, nesigurni tudi sami. To pa ne pomeni, da smo pozabili na korake in cilje na PREMIŠLJENI poti V PRIHODNOST. 
Eden izmed projektov, ki jih epidemiološka situacija ni uspela čisto onesposobiti, je PREMIŠLJENO V PRIHODNOST. Klikni tukaj, da si pogledaš še video!
? Živa knjižnica Pogon za zagon

In kot bi kliknil je minilo, prebrali smo vse knjige v naši knjižnici. ? Kljub manjšim oviram in tehničnim težavam nam je skupaj s ”knjigami” in izvajalkami uspelo vzpostaviti prijetno in sproščeno vzdušje. ? Nasmejano smo zaključili s kratko refleksijo znotraj skupine in si podelili mnenja. Vsak je opisal svoje občutke tekom celotnega procesa, ki so bili preplavljeni z veseljem, navdušenjem, pričakovanjem in pa tudi z malce treme. ?‍♀️? Vsi smo bili več kot zadovoljni s končnim izidom ter se strinjali, da smo zastavljeni cilj izpolnili. Več o tem preberi tukaj. ?

December 2020

?Dobro se z dobrim vrača!?

Vsak, ki v Sloveniji plačuje dohodnino, lahko do 1 % svoje dohodnine nameni nevladnim organizacijam. Vsak davčni zavezanec lahko izbere največ deset organizacij in s tem odstotek svoje dohodnine nameni za njihovo delovanje. Takšna donacija ga nič ne stane, saj gre ta odstotek sicer v proračun. ❤️ Takšna donacija te nič ne stane, saj gre teh pol odstotka sicer v proračun. Klikni ?tule kjer se nahaja spletni obrazec, s katerim 1 % dohodnine organizaciji nameniš preko spleta. Naša davčna številka je 22549676.  Več o dohodnini si lahko prebereš ? tu
KAKO SI?

V letu 2020 smo se znašli v prav posebni situaciji, za katero ne vemo, kdaj in kako se bo spremenila. Utrujeni in naveličani smo vseh prepovedi, za katere imamo občutek, da tako ali tako nimajo učinka. Pogrešamo druženje, hkrati pa pozabljamo, kako smo se pred enim letom še lahko dobivali s prijatelji – brez mask, v velikih skupinah, iz različnih gospodinjstev …? Vzpostavile so se nove norme v načinu življenja. Šolanje na daljavo, prepoved zbiranja, omejitve gibanja, obvezno nošenje mask, skoraj popolnoma onemogočena potovanja idr. Kaj pa to pomeni za mlade… Read more!
Tine in Rok o tem kako ukrepi vplivajo na počutje in učenje
Umetnost za na kompost

Predstavljamo vam zaključni izdelek, FOTOKNJIGO projekta “Umetnost za na kompost”, ki ga je sofinancirala Evropska solidarnostna enota Evropske unije in Zavod Movit… Read more!


November 2020: Lookdown mood

Weekly events: from offline to online

This autumn has brought us new challenges that we have to deal with! As we were not allowed anymore to have activities with youngsters in real life, we moved some of our events to an online… Read more!
Primer “dobre” prakse

Medtem ko so se ene aktivnosti obnesle pri izvajanju preko spleta, pa je z drugimi nekoliko drugače. Tako je ena od aktivnosti, ki zaenkrat še ni zaživela preko spleta, Pogovori o spolnosti … Read more!
Streetstival. Festival uličnega dela.

Piše se četrto leto. Tradicija. Izziv leta – kako narediti online event, ohraniti vajb … Ekipa mladinskih delavk_cev štirih organizacij je odkrila eno izmed možnih poti. To je naša izkušnja, izkušnja Streetstivala 2020. Read more!
Sam v globini svetovnega spleta 

Še sreča, da so zaveze skupini in skupnemu boju kdaj tako močne, da ni razlike, če delaš v živo ali z orodji svetovnega spleta. Govorim o članih Mladinske aktivistične organizacije, krajše MAO. S skupino smo se že teden… Read more!
What helps you to survive Corona?

And here we are again. There is a colorful autumn outside and the second lockdown, and we are basically stuck at our homes. But then here is the question: “What can I do to make myself feel better?” Read more!


Oktober 2020: Ulično delo

Študijski obisk, Češka, februar 2020

Skupina petih uličnih in terenskih delavcev_k Zavoda Bob se je februarja odpravila na enotedensko ekspedicijo, imenovano študijski obisk, v Prago, na Češko. Glavni predmet preučevanja je bilo ulično delo in sodelovanje s šo… Read more!
Magic wand for street-based youth work

Kako ulični delavci, ki izvajajo ulično delo več 100 km narazen, lahko vplivajo na izvajanje uličnega dela svojih kolegov.  V projektu strateškega partnerstva Magic wand for street based youth work, ki ga financira Erasmus +…  Read more!
Usposabljanje za mladinske ulične delavce Mreže Mlada ulica

Na Zavodu BOB so kljub mnogim nerešenim vprašanjim kako izvesti mladinsko ulično delo v trenutnem času hitrega širjenja virusa, vseeno prilagojeno pričeli z usposabljanjem za mladinske ulične delavce. Že na prvem srečanju … Read more
Ulično  delo skozi oči udeleženke

Partnerska organizacija Komunikum ulično delo izvaja v okviru projekta Terensko delo v Savskem naselju, ki ga sofinancira Oddelek za predšolsko vzgojo Mestne občine Ljubljana. Na zadnjem terenu smo povprašali eno od udeleženk, kako ona vidi mladinske ulične delavke…Read more!

Streetstival 2020

O Streetstivalu, Tina Spruk

Pri organizaciji Streetstivala sodelujem že četrto leto. Vsako leto znova sem presenečena, kaj vse delamo ulični delavci v Sloveniji in kaj vse lahko naredimo skupaj. Letos sodelujem tudi v skupini uličnih delavcev, ki si želijo…Read more
O Streetstivalu, Maruša Atanasov

Sem študentka magistrskega študija socialne pedagogike in nova članica ekipe, ki je zadolžena za  organizacijo Streetstivala – festivala uličnega dela. Preden sem spoznala Mrežo Mlada ulica, iskreno sploh nisem vedela…Read more

September 2020: ESE prostovoljstvo

Nataša Zrnić, BIH

I heard some great stories about EVS/ESC from my friends, but it never seemed to be a good time to apply for me. This year in January, I finally decided it’s now or never. Even if I had a chance to travel around, I have never actually lived outside of my country and I thought it would be a great experience to try it in a way that is the closest to me – through working with youth. Read more!

Anastasia Belova, Russia

I am ESC volunteer of youth center ULCA since December 2019 so I have been living in Ljubljana for more than 9 months. I am really passionate about traveling and participating in European Solidarity Corp program has given me the greatest opportunity to explore Slovenia and some other places abroad. Read more!

Vaiva Cibaite, Lithuania

My name is Vaiva, I am lithuanian. I have finished Vilnius University and got a bachelor degree in oriental studies. I came to Ljubljana in the beginning of July. First weeks after arriving have been super exciting for me. I was participating in all possible youth center activities, trying to get to know them and choose the one, which is the most suitable for me. Read more!

Javi Hernandez Castro, Spain

It has been now six months since I finished my year as an EVS. Looking back with perspective I can only find good memories and learning opportunities, because that is what EVS is about: learning. This is precisely what I was looking for when I decided that I would commit one year of my life to this experience. Read more!